SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Filem Shh.. Dia Datang Ogos Ini
Jul 25th, 2009 by admin

shh-dia-datang

Filem arahan saiful apek yang dikatakan banyak masalah ini dengar khabarnya akan ditayangkan pada Ogos ini.

Lakonan:

:
Enol (Pelakon Utama)
:
Edd (Pelakon Utama)
:
Datin Kat (Pelakon Pembantu)
:
Dato’ G (Pelakon Pembantu)
:
Zara (Pelakon Pembantu)
:
Pak Da (Pelakon Pembantu)
:
Mak Da (Pelakon Pembantu)
:
Udin (Pelakon Pembantu)
:
Mat (Pelakon Pembantu)
:
Mar (Pelakon Pembantu)
:
Pengarah Filem (Pelakon Pembantu)
:
Marina/ Safea (Pelakon Pembantu)
:
Perogol (Pelakon Pembantu)
:
Krew Produksi (Pelakon Pembantu)
:
Raja (Pelakon Pembantu)
:
Datin Julie (Pelakon Pembantu)
:
Pemilik Warung (Pelakon Pembantu)
:
Yana (Heroin Filem Samseng) (Pelakon Pembantu)
:
Lia (Pelakon Pembantu)
:
Rina (Pelakon Pembantu)
:
Editor (Pelakon Pembantu)
:
Pelanggan Gerai 1 (Pelakon Pembantu)
:
Pelanggan Gerai 2 (Pelakon Pembantu)
Sinopsis:

Edd(Aaron Aziz) dan Enol(Saiful Apek) merupakan kawan baik sejak dari kecil lagi. Mereka mempunyai hobi yang sama iaitu mengumpul barang-barang terbuang dan itulah juga mata pencarian mereka seharian. Mereka berdua sering melepak di gerai Pak Da bersama-sama dengan kawan-kawan mereka yang lain iaitu Udin dan Mat.

Satu hari mereka telah terbaca iklan jawatan kosong mencari pekerja filem. Edd dan Enol sememangnya mempunyai impian dan sering berangan-rangan untuk menjadi pengarah filem. Mereka sering di tertawakan oleh kawan-kawan mereka iaitu pak Da(Zami Ismail), Mak Da(Khatijah Tan), Udin(Imuda) dan Mat(Ahmad Busu). Mereka tetap mencuba nasib dan akhirnya di panggil untuk temuduga. Nasib mereka baik apabila di terima untuk menjadi pekerja filem. Semasa menghadiri temuduga, Datin Kat(Kuna), pengusaha filem telah terpikat dengan Enol semasa mereka bertembung.

Mereka sangat gembira bila terima panggilan yang mereka telah di terima bekerja sebagai pekerja Namun begitu, nasib tidak menyebelahi mereka apabila Edd terlibat dalam kemalangan sewaktu dalam perjalanan pergi kerja pada hari pertama. Edd tidak dapat diselamatkan. Sebelum menghembuskan nafas yang terakhir, Edd ada meninggalkan pesan kepada sahabatnya Enol. Enol hampir berputus asa untuk meneruskan impiannya untuk menjadi pekerja filem. Namun kemunculan Raja(Acappan) menjadikannya semakin bersemangat dan bertekad untuk meneruskan impiannya dan sahabatnya Edd.

Bermulalah kehidupan Enol sebagai pekerja filem. Setelah melaporkan diri di set pengambaran, beliau di beri tugas sebagai ‘handyman’. Dari hari ke hari, Enol belajar serba sedikit cara-cara pembikinan filem dan menyimpan hasrat untuk menjadi pengarah filem. Enol berkenalan dengan Zara(Airis Yasmin) secara kebetulan. Zara merupakan gadis kampung yang datang ke Bandar dan bercita-cita untuk menjadi pelakon. Hari makin hari hubungan mereka menjadi rapat. Dalam pada itu, Datin Kat sering turun ke lokasi untuk menambat hati Enol. Pada mulanya Enol rasa kekok dan tidak selesa, tapi bila dia memikirkan itulah satu-satunya peluang jika dia ingin menjadi pengarah filem, terus dia melayan segala kerenah Datin Kat.

Datin Kat yang di kala itu kesunyian dan mempunyai pergolakan rumahtangga dengan suaminya Dato G(Shukery Hashim), terus melayan dan memikat Enol dengan wang ringgitnya. Dato G merupakan seorang suami yang suka berfoya-foya dan hidup mewah atas harta isterinya sendiri. Gadis-gadis yang menjadi pelakon tambahan di dalam filemnya pasti akan menjadi gadis tambahannya pula untuk bersuka-ria. Semua pertemuan akan di atur oleh Pengurus Produksinya iaitu Angah (Angah Raja LAwak).

Datin Kat dah lama tahu mengenai kegiatan suaminya, sehinggalah pada suatu hari telah berlaku satu konflik di lokasi yang melibatkan Enol dan Pengarah(Jalil Hamid). Datin Kat masuk campur dan bermula dari hari itu Datin Kat telah bertekad untuk mengambil alih production nya itu. Dato G tidak bersetuju dan mula mengelabah. Dato G telah menetapkan syarat dan menyuruh Datin Kat menandatangani perjanjian seandainya Datin Kat ingin mengambil alih production tersebut. Datin Kat bersetuju dengan segala syarat-syarat yang telah di tetapkan. Ini memeranjatkan Dato G kerana pada awalnya, syarat yang dikenakan adalah dengan harapan Datin Kat tidak bersetuju dan menyerah kalah. Tapi sebaliknya pula yang terjadi.

Apakah yang akan terjadi seterusnya…Adakah Datin Kat berjaya menyiapkan filem tersebut? Apakah Enol bersedia dan berjaya menjadi seorang pengarah filem, sedangkan dia tidak mempunyai apa-apa pengalaman dalam bidang pengarahan. Bagaimana dengan hubungan Enol dan Zara? Siapa yang dipilih oleh Enol di antara Zara, seorang gadis kampung yang lemah lembut dan cantik atau pun Datin Kat, seorang wanita kaya yang berharta dan berkedudukan?….Saksikan kesudahannya dalam filem Shhh…Dia Datang

Detail dari sinema malaysia

Pengarah Yasmin Ahmad Meninggal Dunia
Jul 25th, 2009 by admin

yasmin-ahmad

KUALA LUMPUR 25 Julai — Pengarah filem dan iklan terkenal Yasmin Ahmad meninggal dunia kira-kira 11.25 malam ini.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Media Prima Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan yang berada di Hospital Pakar Damansara ketika dihubungi Bernama.

Yasmin, 51, rebah ketika membentangkan kertas kerja di Sri Pentas, ibu pejabat stesen televisyen TV3, pada Khamis dan dikejarkan ke hospital berkenaan.

Beliau, Yasmin Ahmad dilaporkan mengalami strok dan pendarahan di bahagian otak dan koma sebelum ini. — Bernama

Dari Utusan

Filem Skrip 7707 Memalukan
Jul 23rd, 2009 by admin

skrip-7707

Rata-rata penonton filem skrip 7707 arahan PM A. Razak Mohaideen mengeluarkan kata-kata yang pasti tak sedap didengari oleh barisan pelakon dan pengarah filem ini. Mana taknya, filem seram tapi klasifikasi U. tak ke pelik? Maksudnya tak seramlah..tapi boleh ke U sebab ada adegan gantung diri..

Pastu ada pulak part yang kantoi hantu tipu..Tulah, saya dah lama cakap jangan tengok cerita Razak Mohaideen kecuali ikut CD atau tunggu keluar kat TV. Walaupun cerita ni dah main start 16/7/09 lagi, tapi ternyata sambutan memalukan..yerlah dah tahu mutu macamana. PAstu cerita hantu pulak banyak-banyak dalam 1 cerita..tak sempat nak seram dah tukar cerita lain. Baik korang tengok keliwon kat TV3 setiap malam Khamis, lagi best..tak rugi duit korang..

Filem ni jugak rasanya memalukan Grand Brilliance sebab biasanya filem keluaran Grand Brilliance memang best, tapi tidak untuk filem teruk 7707.. Tolonglah buat filem melayu yang best..

Korang tensyen cerita melayu tak best? Tunggu Filem Setem, gerenti best.. 30/7/09

Yasmin Ahmad Koma
Jul 23rd, 2009 by admin

yasmin-ahmad

Gempar..Pengarah berkaliber yang selalu mengeluarkan filem sensasi, Yasmin Ahmad, 51 tahun dah disahkan koma dan sedang dirawat di Wad ICU Pusat Pakar Perubatan Damansara. Beliau dikatakan rebah akibat di serang strok dan koma ketika membentangkan kertas kerja kepada TV3 di Sri Pentas sebentar tadi. Ada juga ura-ura mengatakan beliau meninggal. Namun pengesahan sebenar masih belum diterima.

Film director Yasmin Ahmad in hospital

PETALING JAYA: Critically-acclaimed movie and TV commercial director Yasmin Ahmad was admitted to hospital after feeling unwell during a presentation she was giving at TV3.

She was taken to the Intensive Care Unit at the Damansara Specialist Hospital, where she is now on life support and in stable condition.

She is believed to have suffered a stroke and was in a coma for a short while before doctors there successfully revived her.

Yasmin, 51, the director of Sepet, is particularly well known for the community message commercials she directed for Petronas.

She began her career in advertising as a copywriter at Ogilvy & Mather, eventually rising to creative director at Leo Burnett Kuala Lumpur.

Her movies have won many international awards and have been screened at the Berlin, San Francisco, Singapore and Cannes international film festivals.

Last November, she was inducted into the inaugural Malaysian Advertising Hall of Fame by the Association of Accredited Advertising Agents Malaysia.

Sedutan dari The Star

Blog Yasmin Ahmad

MBO U MALL, SKUDAI TELAH DIBUKA! 4 JULAI 2009
Jul 17th, 2009 by admin

mbo-cinema-umall

Pembukaan cawangan baru 5 skrin oleh MBO Cinema di U Mall di Taman Pulai Utama, Skudai, telah dilakukan pada 4 Julai 2009 yang lepas. Terletak pada tikngkat 1, 5 panggung yang boleh menempatkan 642 penonton pada satu masa telah dan sedang menayangkan  “Transformers: Revenge Of The Fallen” dan “Ice Age 3: Dawn Of The Dinosaurs”.

Panggung wayang ini menyasarkan golongan muda terutamanya pelajar UTM Skudai. Pihak MBO mengatakan bahawa satu lagi cawangan akan dibuka sedikit masa lagi di The Spring, Kuching, Sarawak dan akan dibuka Ogos 2009.

Skudai merupakan sebuah koridor pembangunan dalam kawasan Johor Tenggara. Skudai terletak 8km dari  Kulai dan 16 km dari Bandaraya Johor Bahru di mana terletaknya kebanyakkan panggung wayang besar di Johor. MBO Skudai ini adalah tapak kedua MBO Cinemas di Johor selepas membuka cawangan di MBO Square One Mall di Batu Pahat yang dibuka awal Januari 2009.

MBO Cineplex yang baru di U Mall dijangka untuk menyaingi panggung wayang terdekat iaitu Star Screen Cinema di Plaza Tasik Skudai, Johor Bahru.

Lokasi: U Mall, Skudai

Alamat: F36, 1st Floor U Mall, 45, Jln Pulai Utama 20, Tmn Pulai Utama, 81300 Skudai, Johor

Tel No: 07- 521 1025  Fax No: 07-521 1022

Bilangan panggung: 5

Untuk booking seat Mbo Cinema U Mall Skudai sila hubungi 07- 521 1025

Normal Price Blockbuster Monday Special (Selected Movie) Tuesday Special (Selected Movie) Wednesday Special (Selected Movie) Senior Citizen Kids Below 12 years Public Holidays (All Movie)
Ampang Galaxy RM8 RM9 RM7 RM6 RM5 RM5 RM5 RM9*
Kluang Parade RM8 RM9 RM7 RM6 RM5 RM5 RM5 RM9*
Melaka Mall RM8 RM9 RM7 RM6 RM5 RM5 RM5 RM9*
Terminal 2 Seremban RM8 RM9 RM7 RM6 RM5 RM5 RM5 RM9*
Square One BatuPahat RM8 RM9 RM7 RM6 RM5 RM5 RM5 RM9*
U Mall Skudai RM8 RM9 RM7 RM6 RM5 RM5 RM5 RM9*
Filem Setem Wajib Tonton
Jul 15th, 2009 by admin

filem-setem

Filem Setem akan berada di pawagam bermula 30 Julai 2009. Sebuah filem arahan Kabir Bhatia yang menampilkan barisan artis yang cukup mantap. Yang penting pelakon yang saya minat, Afdlin Shauki dan vanidah imran ada dalam filem ni. hehe..Untuk elakkan jeles, Rashidi Ishak iaitu suami vanidah imran turut berlakon..

Wahh…serius ianya sebuah filem melayu terhebat..Kenapa?

Sebab biasa filem melayu mesti berkaitan cinta dan masalah keluarga..Kali ini ianya berkaitan sekeping SETEM. Bukan sebarang setem. Setem ini dibuat ketika Gabenor Melaka (Lord Arthur Barring) pada 1847 mahukan sesuatu untuk diingati oleh generasi seterusnya. Beliau melantik seorang  pembuat jam untuk mencipta sekeping setem. Tapi beliau membuangnya sebab berlaku kesilapan lalu dikutip oleh cucunya.

Kisah ini terhenti disitu sehinggalah tahun 2008, Charles Barring IV menggemparkan Malaysia dengan setem tersebut yang dianggarkan berharga RM 2 juta. Satu sidang akhbar diadakan untuk mengumumkan kepulangan setem ini ke Melaka.

Mulalah disini beberapa pihak cuba mendapatkan setem ini. Pak Ramli yang memaksa Sid dan Joe mencuri setem itu untuk menampung kos membeli tanah tapak rumah anak-anak yatim yang diuruskannya. Pak Ramli memerlukan RM 500,000.00. Bukan sid dan joe sahaja, Piranha Lim, seorang ketua kumpulan Ah Long juga berminat. Begitu juga dengan Vellu yang bekerja sebagai pemandu di syarikat keselamatan yang akan membawa setem tersebut ke muzium. Masing-masing merancang untuk mendapatkan setem tersebut. Oleh kerana begitu banyak perancangan yang dilakukan untuk setem tersebut, keadaan menjadi kacau-bilau.

Kumpulan mana dan siapakah yang berjaya mendapatkan SETEM ini? Tontoni filem komedi pertama arahan Kabir Bhatia ini di pawagam bermula 30 Julai nanti…

Info filem:

Pengarah: Kabir Bhatia

Penulis skrip: Kabir & Mira Mustaffa

Pelakon: Afdlin Shauki, Rashidi Ishak, Vanidah Imran, Indi Nadarajah, Que Haidar, Sathia, Harun Salim Bachik,
Bront Palarae, Isma Yusof

Genre: Komedi/Aksi

Penerbit: Tayangan Unggul Sdn Bhd

Bajet: RM1.8 juta

Lokasi: Lembah Klang dan Melaka

Tempoh penggambaran: 40 hari

Di Tayang: 30 Julai 2009

Laman web: http://www.setemmovie.com/

Juga anda boleh download wallpaper dan poster filem setem di web di atas.

Tayangan Unggul Sdn Bhd
Jul 15th, 2009 by admin

logo-tayangan-unggul

Tayangan Unggul Sdn Bhd (TUSB) telah ditubuhkan pada November 1996, berperanan untuk menerajui bidang penerbitan dan pengedaran filem. Sebagai anak syarikat Astro All Asia Networks plc, Tayangan Unggul mempunyai misi menjadi pengeluar filem dengan jaminan kualiti dan menjana pulangan yang baik dalam membantu perkembangan industri filem tanahair.

Bagi merealisasikan objektif syarikat, Tayangan Unggul memegang tiga (3) objektif utama dalam pengeluaran dan penerbitan filem. Pertama, mempelbagaikan genre filem dalam memenuhi citarasa dan kehendak khalayak penonton arus perdana. Kedua, mementingkan gandingan pengarah, artis dan tenaga kerja baru dan lama untuk mewujudkan pelapis dalam industri masa hadapan. Ketiga, menjalin kerjasama dan sokongan dengan para karyawan, agensi kerajaan serta luar negara bagi tujuan memartabatkan industri perfileman tempatan ke peringkat antarabangsa.

Dalam usahanya untuk menghasilkan filem-filem yang bermutu tinggi, TUSB telah mewujudkan Panel Penasihat yang terdiri daripada mereka yang profesional dan dihormati dalam industri perfileman tanahair. TUSB juga akan meningkatkan lagi pengeluaran filem dan berharap akan dapat membantu industri perfileman tanahair untuk lebih berkembang dan berdaya saing. TUSB juga mengutamakan pencarian sumber kreatif dan rakan kongsi baru di tanahair, juga di luar negara.

Sehingga kini, TUSB telah menerbitkan 16 buah filem dengan kerjasama lapan (8) orang pengarah iaitu Along Kamaludin, Rashid Sibir, Zulkiflie M.Osman, Aziz M.Osman, Bade Hj. Azmi, Afdlin Shauki, Mamat Khalid, dan Osman Ali. Sebanyak dua belas (12) buah filem telah ditayangkan termasuk Sara, Idola, Laila Isabella, KL menJERIT, Diari Romeo, Bintang Hati, Trauma, Berlari Ke Langit, Cinta Luar Biasa, Gangster, KL menJERIT 1 dan Baik Punya Cilok.

Dari jumlah 12 buah filem yang telah ditayangkan di pawagam sejak 2001, tujuh (7) buah filem telah mencapai kutipan ‘box-office’ dengan jumlah kutipan keseluruhan sebanyak RM20,790,039.00. Pada tahun 2005, tiga (3) buah filem iaitu Gangster (RM2.9 juta), KL menJERIT 1 (RM2.3 juta) dan Baik Punya Cilok (RM2.7 juta) yang ditayangkan dipawagam telah mencapai kutipan ‘box-office’ dengan penjualan 350,000 keping tiket telah mendapat penghargaan dari pihak FINAS sebagai ‘Penerbit – Jumlah Kutipan Tertinggi Filem 2005’.

TUSB sentiasa berusaha untuk mengetengahkan dan menggunakan bakat-bakat baru dan tenaga kerja kreatif dalam setiap projek filem. Ini adalah satu usaha berterusan bagi setiap penerbitan filem. TUSB juga mempunyai perancangan untuk menaja biasiswa untuk bakat-bakat muda dalam bidang filem.

Pada tahun 2006, empat (4) buah filem telag ditayangkan iaitu Man Laksa, Puaka Tebing Biru, ‘Zombie’ Kg. Pisang dan Syaitan.

Tahun demi tahun syarikat TUSB semakin berkembang dan maju setiap tahun. Maklumat lanjut: http://www.tayanganunggul.com

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Site: Latest Movies Database   »  Style: Ahren Ahimsa